Member Login

Username

Password

Auto-login for future visits

Join WPT

Join Now

Membership Benefits:

Close Button

Mexican Parrotlet

 (Forpus cyanopygius)

Also known as: Blue-rumped Parrotlet, Turquoise-rumped Parrotlet, Sonora Parrotlet (F.c. pallidus), Grayson's Parrotlet (F.c. insularis)

Click photo to visit gallery

Companion Mexican Parrotlet
© Reta Bray

Did You Know?

The Mexican Parrotlet wanders frequently in search of food, perhaps more than most parrotlets. This presents fluctuating numbers in any given area, making a quantitative assessment of this species difficult.

Academic Research

Related publications: Forpus cyanopygius

Species Profile

Genus: Forpus | Species: cyanopygius

Size:

13cm (5 in)

Weight:

30g (1 oz)

Races including nominate:

three: F.c. cyanopygius, F.c. pallidus, F.c. insularis

Colourization Adult:

F.c. cyanopygius: Male-in general green in colour; turquoise/blue lower back, rump, and underwing coverts; blue secondary feathers, margined paler blue on outer webs of feathers; secondary coverts blue. Bill pale horn in colour. Eye brown. Female-yellow/green markings where is blue in male.
F.c. pallidus: Both adults in general paler than cyanopygius.
F.c. insularis: Male-darker green upperparts; blue/green underparts; darker blue on rump and lower back. Female-as in cyanopygius, but upperparts darker green.

Colourization Juvenile:

F.c. cyanopygius: As in adults but young male has blue markings intermixed with green.

Call:

Calls made in flight or when perched a rolling series of squeaky notes; may be heard at some distance. While feeding occasional squawks.

Listen Now

More Information:

Lexicon of Parrots
 

Content Sources:

Lexicon of Parrots
CITES
BirdLife International
ML Media Collection Catalogue 8508, Mexican Parrotlet Forpus cyanopygius, Kincaid, Edgar, Jalisco, Mexico, Jun. 16 1957, Cornell Lab of Ornithology. Site
Parrots: A Guide to Parrots of the World, Juniper and Parr, 1998
Parrots of the World, Forshaw, 2006. 2010 edition

Click photo to visit gallery

Companion Mexican Parrotlet
© Reta Bray

Did You Know?

The Mexican Parrotlet wanders frequently in search of food, perhaps more than most parrotlets. This presents fluctuating numbers in any given area, making a quantitative assessment of this species difficult.

Academic Research

Related publications: Forpus cyanopygius

Species Care

Captive Status:

Fairly frequently seen in aviculture.

Longevity:

25yrs

Housing:

Planted large aviary 3 x 1 x 2m (9.8 x 3.3 x 6.5 ft) minimum; may be kept in communal aviary with other birds, but not other Forpus species.

Diet:

Fruits such as: apple, pear, orange, banana, cactus fruits, papaya, kiwi, mango; vegetables such as: carrot, celery, green beans and peas in the pod; green leaves such as: Swiss chard, lettuce, kale, dandelion, chickweed, sowthistle; rosehips; seed mix such as: wheat, oats, millets, weed seeds and a small amount of sunflower; insectivorous food for rearing young; complete kibble if taken.

Enrichment:

Provide unsprayed flowering, willow or elder branches for hiding in and chewing. Provide overhead misters and shallow water bowls for bathing. Provide many perches and ropes for climbing.

Nest Box Size:

Vertical nest box 15cm x 15cm x 25cm (4 x 4 x 10 in).

Clutch Size:

3 or more eggs.

Incubation Time:

19 days

Fledging Age:

4-5 weeks

Hatch Weight:

Not available

Peak Weight:

Not available

Weaning Weight:

Not available

Click photo to visit gallery

Companion Mexican Parrotlet
© Reta Bray

Did You Know?

The Mexican Parrotlet wanders frequently in search of food, perhaps more than most parrotlets. This presents fluctuating numbers in any given area, making a quantitative assessment of this species difficult.

Academic Research

Related publications: Forpus cyanopygius

Species Wild Status

World Population:

<50,000

IUCN Red List Status:

Least concern

CITES Listing:

Appendix II

Threat Summary:

Subspecies insularis may be at risk. On the whole, this species has endured large-scale modification of its habitat without much of an effect on its numbers.

Range:

F.c. cyanopygius: Sinaloa and W Durango south to Colima, Mexico.
F.c. pallidus: SE Sonora and N Sinaloa.
F.c. insularis: Tres Marias Islands, off coast of Nayarit.

Habitat:

Found up to 1300m (4264 ft) in gallery and deciduous woodland, plantations, scrub, semi-arid open country and cultivated areas with trees, mainly in lowland and foothills.

Wild Diet:

Diet includes Ficus fruits, berries and grass seeds.

Ecology and Behaviour:

Gregarious, forming flocks of 4-30 individuals, sometimes with Orange-fronted Conures (Aratinga canicularis). Wanders locally in search of food. Will take seeds from the ground. Peak activity levels are first thing in the morning and late in the afternoon.

Clutch and Egg Size:

3 eggs

Breeding Season:

May-July

Related Links:

Cornell Neotropical Unit

Click photo to visit gallery

Companion Mexican Parrotlet
© Reta Bray

Did You Know?

The Mexican Parrotlet wanders frequently in search of food, perhaps more than most parrotlets. This presents fluctuating numbers in any given area, making a quantitative assessment of this species difficult.

Academic Research

Related publications: Forpus cyanopygius

Members Only Resources

Please log-in now to find more research, resources and tools.

Not a Member?

Find more great information:

Gain exclusive access to 600+ pages of additional research, seminars and podcasts, specialists to ask your toughest questions, and dozens of other fun resources - when you become a WPT member.

Already a Member?

Encyclopedia

Search by:
Common Name


Geographic Location


Type of Parrot


Taxonomic Name


Sign Up to Stay Informed




Become A WPT Member Check out the Latest Podcasts Parrot Lover's Cruise